Ο υφέρπων φασισμός των ΜΜΕ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα η τηλεόραση αποτελούν βασικό φορέα πληροφόρησης τη σύγχρονη εποχή. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεση, πολύπλευρη και αναλυτική ενημέρωση στο άτομο. Αυτή η ορθή ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή συμβάλλει στην κατανόηση της πραγματικότητας, στην ορθή τοποθέτηση απέναντί της και στο σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης. Ωστόσο, ο σύγχρονος ρόλος της τηλεόρασης δεν λειτουργεί ευεργετικά για το άτομο, αντιθέτως διαστρεβλώνει τις ειδήσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Κοινό τόπο αποτελεί η άποψη, ότι τα ΜΜΕ αποτελούν όργανα της εξουσίας, καθώς μέσα από αυτά ασκείται ιδεολογικός έλεγχος στο κοινό. Αναντίρρητα, μέσω της τηλεόρασης η εξουσία συντηρεί αρχές, αξίες και πρότυπα που την εξυπηρετούν. Παράλληλα, τα ΜΜΕ επιχειρούν και επιτυγχάνουν τη δημαγωγία και τη μαζοποίηση των πολιτών σε καίρια εσωτερικά και εθνικά ζητήματα. Πραγματικότητα αποτελεί, επίσης, ότι παραποιούν συχνά τα γεγονότα στον ελεγχόμενο τύπο και ότι προβάλλουν σκόπιμα κάποιες ειδήσεις, ενώ αποκρύπτουν άλλες. Άλλωστε, ο καταναλωτισμός ο οποίος προωθείται από την τηλεόραση εξυπηρετεί την εξουσία, αφού αποπροσανατολίζει τα άτομα από τα πολιτικά ζητήματα με απόρροια αυτά να παύουν να ασκούν έλεγχο και κριτική.

Καταλήγοντας, αξίζει να αναφερθεί η παρακάτω άποψη του U. Eco, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος: «Πριν από λίγα χρόνια ακόμη όποιος ήθελε να πάρει την πολιτική εξουσία σε μια χώρα δεν είχε παρά να αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας. Σήμερα μόνο στις υπανάπτυκτες χώρες οι φασίστες στρατηγοί, για να κάνουν πραξικόπημα, χρησιμοποιούν ακόμη τα τανκς. Σήμερα μία χώρα ανήκει σε αυτόν που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης». Όπως γίνεται κατανοητό η σχέση των ΜΜΕ και της εξουσίας αποτελεί μείζον πρόβλημα της εποχής, καθώς ελλοχεύουν αναρίθμητοι κίνδυνοι για τα άτομα και την κοινωνία. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη για παιδεία, έτσι ώστε, με όπλο την πνευματική καλλιέργεια και την όξυνση της κριτικής ικανότητας, το άτομο να αποφύγει την παθητικοποίηση που επιβάλλουν τα ΜΜΕ και να εξουδετερωθεί έτσι η δραστική τους επίδραση στην κοινή γνώμη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*