Αορατότητα: Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα?.;

ΕΠΙΛΕΓΕΙ: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκονται οι επιστήμονες στον μανδύα «αορατότητας», που καλύπτει ένα αντικείμενο κάνοντάς το αόρατο στα μάτια των παρατηρητών.

Μέχρι σήμερα, ο μανδύας παρουσίαζε ατέλειες, καθώς τα προς εξαφάνιση αντικείμενα αντανακλούσαν έστω ένα μικρό μέρος του φωτός. Αυτή τη φορά, ένας κύλινδρος διαμέτρου 7,5 εκατοστών και ύψους ενός εκατοστού έγινε τελείως αόρατος στο φάσμα των μικροκυμάτων.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Ντιουκ πέτυχαν το φως (των μικροκυμάτων) να «γλιστράει» τελείως γύρω από το καλυμμένο αντικείμενο, χωρίς να αφήνει καμία αντανάκλαση, άρα και κανένα ίχνος του.

Ο «μανδύας» έχει σχήμα διαμαντιού κι από όσο ξέρουμε, είναι ο πρώτος που πραγματικά πετυχαίνει την πλήρη αορατότητα, δημιουργώντας έτσι την τέλεια ψευδαίσθηση για τους παρατηρητές.

Όμως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι ανάλογο για το μήκος κύματος του ορατού φωτός, με το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν γύρω τους. Παρόλα αυτά, η αορατότητα έστω και στο φάσμα των μικροκυμάτων μπορεί να έχει διάφορες σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και στα ραντάρ, ιδίως αν η τεχνολογία βελτιωθεί περαιτέρω (προς το παρόν δουλεύει μόνο προς μια κατεύθυνση).

Η ιδέα ενός «μανδύα αορατότητας» πρωτοεμφανίστηκε το 2006 με ένα άρθρο στο περιοδικό “Science” .Έκτοτε έχουν αναληφθεί πολλές προσπάθειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διάφορα υλικά (τα λεγόμενα «μεταϋλικά») και σε διαφορετικά μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Στόχος όλων αυτών των ερευνών, που ανήκουν στο νέο πεδίο της «οπτικής μετασχηματισμού», είναι-πέρα από την ίδια την αορατότητα- να φέρουν μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο που μεταδίδονταιτο φως και τα λοιπά μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα «μεταϋλικά»είναι υλικά κατασκευμασμένα από τον άνθρωπο, τα οποία έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες (όπως η καθοδήγηση του φωτός γύρω από ένα αντικείμενο, ώστε αυτό να καταστεί «ανύπαρκτο»),που δεν υπάρχουν στα κοινά υλικά της φύσης. Οι επιστήμονες που τον κατασκεύασαν ήδη δουλεύουν για να τον κάνουν αποτελεσματικό στις τρεις διαστάσεις κι όχι μόνο στις δύο.

Πηγή:

http://www.newsbomb.gr/episthmh/story/251945/teleiopoieitai-o-mandyas-aoratotitas

http://news247.gr/eidiseis/texnologia/manduas_kanei_ta_panta_aorata.2007049.html?service=print

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.