Η ουσία της Δημοκρατίας

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Δεν υπάρχει καλύτερος καιρός να μιλήσει κανείς για τη Δημοκρατία και την ευθύνη που την συνοδεύει . Ο ελληνικός λαός καλείται (ξανά) να αποφασίσει τους κυβερνήτες του, σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η ψήφος του, η μοναδική απόδειξη πως η δημοκρατία ακόμα έχει θέση (και νόημα) σε τούτο τον τόπο, αποκτά ειδικό βάρος.

Η χώρα, πράγμα κατάδηλο, «διψά» για χαρισματικές, ηγετικές προσωπικότητες που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Όμως, με κάποιον παράδοξο τρόπο, και αυτή η εκλογική αναμέτρηση μετατράπηκε σε γήπεδο. Οι κόκκινοι, οι πράσινοι, οι μπλε, οι πορτοκαλί και, κυρίως, αυτοί που υποστηρίζουν και αυτοί που αντιμάχονται το μνημόνιο. Ο πολίτης είναι εγκλωβισμένος σε ένα ανούσιο, ψευδές δίλημμα. Ενώ θα έπρεπε να διερευνά την πολιτική του κάθε κόμματος και τις προτάσεις, τις ιδέες και το ήθος όλων των υποψηφίων εξονυχιστικά, αναλώνεται σε ανοησίες, για μια ακόμα φορά. Δημοπίθηκοι, εκατέρωθεν, παραληρούν και ρητορεύουν άσκοπα. Διορθώνω: τον σκοπό τους τον πετυχαίνουν. Πνίγουν όλες τις αξιόλογες γνώμες. Έτσι οι ψευδαισθήσεις του παρελθόντος δίνουν τη θέση τους σε καινούριες, με μια ιδέα εκβιασμού αυτή τη φόρα για τα «έξυπνα πουλιά» που μετά από τριάντα χρόνια συνειδητοποίησαν ότι έχουν ξεγελαστεί.

Για αυτούς, λοιπόν, ο «πρόστυχος» εκβιασμός του μνημονίου και της οικονομικής κατάρρευσης. Απειλούν πως ο μέσος άνθρωπος θα χάσει τα χρήματα που με ιδρώτα και αίμα αποταμίευσε για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Και από την άλλη μεριά κάποιοι επενδύουν στον πόνο του, την απελπισία και το μίσος του. Καταγγέλλουν και γκρεμίζουν παλιές ιδέες. Αλλά λησμονούν, ή καλύτερα αδυνατούν να χτίσουν πάνω στα ερείπια που δημιουργούν.

Όπως και να έχει, η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα στο οποίο όλοι οι μετέχοντες μοιράζονται την ευθύνη. Και αυτή είναι η ουσία της. Μπορεί, σήμερα, να έχει αλλοιωθεί, να έχει μπει σε καλούπια και ο λαός να μην είναι πια κραταιός, όμως ο καθένας έχει την ευθύνη των επιλόγων του και καλείται μια φορά στα τέσσερα χρόνια (τουλάχιστον) να πάρει την κατάσταση στα δικά του χέρια, να ψηφίσει βάσει του δικού του σκεπτικού και να επιλέξει τη διακυβέρνηση της χώρας του.

Κανείς λοιπόν να μην διαμαρτύρεται για την ηγεσία που ο ίδιος καθόρισε. Η Δημοκρατία δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Όποιος δεν νιώθει ικανοποιημένος, να πάρει θέση στο βήμα. Και όταν έρθει η μέρα των εκλογών ας θυμηθούν, όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, πως οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης του λαού και ότι είναι κρίμα να μην αντέχουν στη θέα του ίδιου τους του αντικατοπτρισμού την επόμενη μέρα.

Φωτογραφία:

http://www.stcloris.gr/wp-content/uploads/2011/07/DEMOCRATIE-democratie.jpg

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.