Διατροφικές διαταραχές

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΙΤΣΕΡΗ.

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ζήτημα το οποίο απευθύνεται σε όλους μας και απασχολεί κυρίως τους σημερινούς νέους. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η εικόνα μας και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι φαίνεται να είναι κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Κυριαρχεί μια εμμονή με το φαγητό και τη δίαιτα λόγω των επιρροών από διάφορες πηγές, όπως η διαφήμιση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προβάλλουν πρότυπα αλλά και προτείνουν ποικίλες δίαιτες, συχνά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Η διατροφική διαταραχή είναι μία επίμονη μορφή διαταραχής του τρόπου λήψης της τροφής που επιδεινώνει εμφανέστατα τη σωματική υγεία και τον ψυχοκοινωνικό τρόπο λειτουργίας του ατόμου. Η σχέση των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή με την τροφή είναι ιδιαίτερη, υπάρχει μεγάλη ενασχόληση με το είδος, την ποιότητα, την ποσότητα και τη σύσταση των τροφίμων και έντονος φόβος για την αύξηση βάρους.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη διατροφικών διαταραχών, η βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Ως Νευρική ανορεξία, ορίζεται η νόσος κατά την οποία κυριαρχεί η σταδιακή ελάττωση της προσλαμβανόμενης τροφής, χωρίς να υπάρχει κανένα οργανικό και παθολογικό αίτιο, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο Ως Βουλιμία από την άλλη χαρακτηρίζεται η νόσος  στην οποία κυριαρχούν επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας με παράλληλη την τάση αποβολής της τροφής  για να αποτραπεί η αύξηση του βάρους.

Οι διαταραχές διατροφής έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες. O παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών είναι κυρίως η κοινωνία καθώς οι νέοι τείνουν να μοιάσουν στα σημερινά πρότυπα ομορφιάς (μοντέλα, ηθοποιοί) που κυριαρχούν παντού. Βασική επιρροή ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν μια συγκεκριμένη εικόνα δηλαδή την εικόνα της λεπτής, αδύνατης γυναίκας. Συχνά οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται επίσης με τη η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη θλίψη ή το θυμό, δυσκολίες στην έκφραση των συναισθημάτων, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στην οικογένεια και ιδιαίτερα τραυματικά γεγονότα στην ζωή ενός ατόμου. Βέβαια μπορεί η εμφάνιση μιας διατροφικής διαταραχής να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες. Συχνά όμως τέτοιες διαταραχές ξεκινούν σαν μια απλή δίαιτα η οποία όμως αποκτά τη δική της ανεξάρτητη πορεία και αρχίζει να μοιάζει σαν μια μορφή εξάρτησης για το άτομο.

Η νευρική ανορεξία απαντά κατά κύριο λόγο στις ηλικίες της εφηβείας δηλαδή από 13 -19 χρονών συχνότερα. Η βουλιμία απαντά σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες δηλαδή γύρω στα 19.

Υπάρχουν πολλά οργανικά συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα η παύση της εμμήνου ρύσης,  οι κακές εξετάσεις αίματος και η βλάβη του οισοφάγου. Κυριαρχούν οι ζαλάδες, τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους, το πρόσωπό γίνεται χλωμό και τα νύχια όπως και τα κόκκαλα γίνονται πιο αδύναμα. Άλλα συμπτώματα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος, η ευαισθησία στο κρύο και η δυσκοιλιότητα. Παρατηρείται επίσης τάση για απομόνωση, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Η θεραπεία είναι ένα από τα βασικότερα στάδια αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών γιατί το άτομο αποκτά την δυνατότητα να απαλλαχθεί από την διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές, λόγω της πολυπλοκότητας τους και της σύνδεσης που έχουν με την ψυχή του ανθρώπου συχνά χρειάζονται για την καταπολέμηση τους μια διεπιστημονική ομάδα (ψυχολόγος, διατροφολόγος, ιατρός) προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Η αντιμετώπιση  γίνεται συχνά με την ψυχοθεραπεία μέσα από την οποία το άτομο δέχεται  συμβουλές και θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, την διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία και τη φαρμακευτική θεραπεία.  Υπάρχουν περιπτώσεις που η ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση είναι αναγκαία. Στόχος  του θεραπευτικού αυτού πλάνου είναι η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης του ατόμου που πάσχει με το φαγητό. Σε αυτή την προσπάθεια η  οικογένεια έχει σημαντικό ρόλο διότι μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα που έχει το άτομο και να απευθυνθεί στους ειδικούς.

Μέσα από όλα αυτά λοιπόν είναι φανερό ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ασθένειες και τα άτομα που πάσχουν χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική υποστήριξη γιατί τις περισσότερες φορές οι διαταραχές αυτές προκαλούν μεγάλη θλίψη και δημιουργούν τραύματα σε αυτόν που πάσχει. Στη µάχη κάθε ανθρώπου με τέτοιου είδους διατροφικές διαταραχές βασικό κίνητρο μπορεί  να αποτελέσει  η ενεργοποίηση του ίδιου, η τόνωση της αυτοπεποίθησής του ώστε να βρει την δύναμη που κρύβει μέσα του και να  να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικός και μοναδικός σε αυτόν τον κόσμο.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Μίαρη Παναγιώτα, “Διατροφικές διαταραχές”, προσωπική ιστοσελίδα, URL:https://miaridiatrofologos.gr/diatrofikes-diataraxes/ [πρόσβαση: 09.12.2018]

Μοσχονάς Δημήτριος, “Νευρική ανορεξία “, ιστοσελίδα: https://www.iatropedia.gr/URL:https://www.iatropedia.gr/encyclopedia/nevriki-anorexia[πρόσβαση: 09.12.2018]

Πίσχος Χάρης, ” Διατροφικές Διαταραχές: Μην αφήνεις το φαγητό να σε τρώει”, προσωπική ιστοσελίδα, URL:https://www.sinaisthisi.gr/articles/psixikes-diataraxes/62-diatrofikes-diataraxes-min-afineis-to-fagito-na-se-troei.html [πρόσβαση: 12.01.2018]

Πολυζόπουλος Εμμανουήλ, “Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η νευρογενής βουλιμία. URL:https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-ine-ke-pos-antimetopizete-i-nevrogenis-voulimia/33757/[πρόσβαση: 09.12.2018]

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.