Δικαίωμα, όχι προνόμιο

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΙΤΣΕΡΗ.

Όλοι μας έχουμε οραματιστεί τον κόσμο των ονείρων μας, έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί το αίσθημα της αγάπης, το δικαίωμα της ελευθερίας, η ασφάλεια της ειρήνης και ο θεσμός της αλληλεγγύης. Λίγοι όμως από εμάς πασχίζουμε για την επίτευξη όλων αυτών και τη διατήρηση των ήδη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας. Γιατί όμως να μην ξεκινήσουμε από τα μικρά για να πάμε στα μεγάλα έργα; Γιατί να μην διασφαλίσουμε πρώτα από όλα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων και απροστάτευτων υπάρξεων σε αυτόν τον κόσμο, των παιδιών; Ο λόγος λοιπόν που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο είναι για να αναφερθώ σε αυτά τα δικαιώματα, να τονίσω τη ζωτική τους σημασία και να ευαισθητοποιήσω τις ψυχές όλων των συνανθρώπων μας ώστε να κατανοήσουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας.

Στο πρώτο που θα αναφερθώ είναι το δικαίωμα κάθε παιδιού να μοιράζεται ίσες ευκαιρίες με το καθένα από τα υπόλοιπα στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό κάθε παιδί να έχει ίσες ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης, της περίθαλψης και της ψυχαγωγίας με τα υπόλοιπα παιδιά και να μην στερείται καμία από αυτές λόγω του φύλου, της θρησκείας, της καταγωγής είτε λόγω κάποιας δυσκολίας που αντιμετωπίζει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα παιδιά στον κόσμο μας είναι ίδια, θα είναι πάντα αυτό που είναι, μικρά παιδιά που παίζουν με τα ίδια παιχνίδια, γελούν με την καρδιά τους και δεν νοιάζονται για τη διαφορά στο φύλο ή στο χρώμα. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ απαραίτητο για την κοινωνία μας να αποδέχεται και να αγκαλιάζει αυτές τις διαφορές και να απευθύνεται σε ειδικούς που έχουν γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα και έχουν τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν και στα παιδιά μέσα από προγράμματα στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος.

Το παιδί θα πρέπει επιπλέον να απολαμβάνει το δικαίωμα της προστασίας. Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από οποιαδήποτε κακοποίηση ώστε να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά με ομαλό τρόπο καθώς κάθε πλάσμα δικαιούται να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στον κόσμο μας.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να υποχρεώνεται στην εκτέλεση κάποιας εργασίας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να υπολογίζεται ως ένα επιπλέον εργατικό χέρι στην οικογένεια και δεν πρέπει να θεωρείται ως αγαθό το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής με κάποιο άλλο.

Θα ήθελα στην συνέχεια να αναφερθώ στο δικαίωμα του παιδιού στην αγάπη. Κάθε παιδί για να αναπτυχθεί σωστά, να αναπτύξει τον χαρακτήρα του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση θα πρέπει να δέχεται από τους γονείς και γενικότερα τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο όσο το δυνατόν περισσότερη αγάπη και στοργή. Κάθε γονιός που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί έχει και την ευθύνη της φροντίδας του και της κάλυψης των αναγκών του. Κάθε γονιός είναι υπεύθυνος για την ψυχική υγεία και την ψυχική σταθερότητα του παιδιού του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία βασίζονται στις σχέσεις που έχουν με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν πως έχουν έναν ενήλικα πάνω στον οποίο να μπορούν να βασιστούν και όχι κάποιον που είναι αδιάφορος και δεν αφιερώνει χρόνο για αυτά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολύ σημαντικά δικαιώματα που πρέπει κάθε παιδί να απολαμβάνει. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Αυτά είναι όσα χωράνε στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Εκείνα όμως που πρέπει να γνωρίζουμε και πρέπει καθημερινά να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο είναι πολλά περισσότερα. Τα παιδιά είναι το σύμβολο της συνύπαρξης, της αδελφοσύνης και της αιώνιας αγάπης, γι’ αυτό πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και να φροντίζουμε για τα δικαιώματα τους ώστε να μην χάσουν ποτέ την αθωότητα τους. Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μαζί η φωνή αυτών των παιδιών, όλων των παιδιών χωρίς καμία διάκριση. Ας υπερασπιστούμε και ας ενισχύσουμε με όλα τα εφόδια αυτούς τους νέους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον μας και θα πάρουν αύριο τον κόσμο μας στα χέρια τους.


Εικόνες:
1. http://www.ibcr.org/wp-content/uploads/2016/05/Caroussel-02.jpg
2. Σύνθεση της συντάκτριας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.