Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και καρύδι

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: Η ΒΑΣΩ ΦΙΚΑ.

 Υλικά

2 και 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 και 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 3/4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 2/3 φλ. τσαγιού κακάο, 1/4 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα γαρύφαλλο, 1 βανίλια, 1 και 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι, 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής, 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο, 2 κ.σ. ξίδι, ξύσμα 2 πορτοκαλιών.

Για το γλάσο πορτοκαλιού:

Ξύσμα 2 πορτοκαλιών, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, χυμό από 1/2 πορτοκάλι, ζάχαρη άχνη(όση σηκώσει).

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ( πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.

Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο:

Μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα.

Για το γλάσο πορτοκαλιού:

Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε το γλυκό.

portokalopita

Η συνταγή και η φωτογραφία από: http://www.argiro.gr

1 Σχόλιο

  1. Γιαμ γιαμ, πολύ καλό φαίνεται. Αυτό με το σπορέλαιο δε μου πολυκάθεται αλλά μάλλον είναι λόγω του ότι η πίτα είναι νηστίσιμη έτσι;

Γράψτε απάντηση στο motsenigos Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.