Το να είσαι Τέλειος αποτελεί Ατέλεια

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗΣ.

Καθημερινά προωθείται και εγκωμιάζεται από τον κοινωνικό περίγυρο και από τα Μ.Μ.Ε. το “τέλειο”. Για παράδειγμα, στο σχολείο ο “καλύτερος” μαθητής γίνεται απουσιολόγος ή σημαιοφόρος. Επομένως, είναι προφανές ότι ο σύγχρονος πολίτης εφευρίσκει τρόπους για να προβάλλει το καλύτερο από το καλό, το τέλειο από το ατελές.
Ως απόρροια των προαναφερθέντων, οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι βυθίζονται στον φαύλο κύκλο του ατέρμονου κυνηγιού της τελειότητας. Και περιγράφεται ως “ατέρμονο κυνήγι” και όχι ως “συνεχής αναζήτηση”, καθώς το “ατέρμονο κυνήγι” αποτελείται από έναν μοναδικό ουτοπικό στόχο που θα προσφέρει στο άτομο ικανοποίηση μόνο αν τον πετύχει, ενώ η “συνεχής αναζήτηση” αποτελείται από πολλούς, μικρούς, πραγματοποιήσιμους στόχους που του προσφέρουν συνεχώς σημαντικές χαρές.

Αυτό το κυνήγι θυμίζει τη λιθογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη M.C. Escher “Ascending and descending“. Πιο αναλυτικά, το κυνήγι αυτό αποτελεί μια ΑΥΤΑΠΑΤΗ καθώς όσο νομίζεις ότι φτάνεις στο υψηλότερο σκαλί τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι εκεί που ήσουν. Ως απόρροια, δημιουργείται ένας ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι: το να είναι κανείς τέλειος δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια, σημαίνει ότι αποφάσισε να δει πέρα από τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ του ατέλειες. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της συνεχούς αναζήτησης της προσωπικότητάς του, δηλαδή της αναγνώρισης και αποδοχής των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων του χαρακτήρα του, καταφέρνει να πλησιάζει αυτό που ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αυτός θεωρεί καλύτερο.

Συμπερασματικά, μέσω της αυτογνωσίας το άτομο καταφέρνει να μην άγεται και φέρεται από τα ουτοπικά όρια που θέτει η κοινωνία στο τέλειο. Κατά συνέπεια, καταφέρνει να αποκτήσει ψυχική ισορροπία και να αποστασιοποιηθεί από τον φαύλο κύκλο της τελειότητας.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ:

https://www.theguardian.com/artanddesign/2015/jun/20/the-impossible-world-of-mc-escher

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.