Ο Ιρλανδός που λάτρεψαν οι Έλληνες ροκάδες

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

Ο Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher) ήταν Ιρλανδός κιθαρίστας  της ροκ μουσικής και των ηλεκτρικών μπλουζ, ιδιαίτερα γνωστός για τις ενεργητικές ζωντανές του εμφανίσεις, την αφοσίωσή του στη μουσική του, τη σεμνότητα και απλότητα της συμπεριφοράς του.

image01Γεννημένος στο Μπάλισανον της Ιρλανδίας τον Μάρτη του 1948, στα εννιά του χρόνια έλαβε την πρώτη του κιθάρα δώρο από τους γονείς του. Ξενυχτώντας για να ακούσει τα μπλουζ στο ραδιόφωνο και με τη βοήθεια κάποιων βιβλίων για κιθάρα, δίδαξε τον εαυτό του να παίζει και στην εφηβεία του είχε ήδη αρχίσει να κάνει εμφανίσεις με ακουστική και ηλεκτρική. Στα δεκαέξι του σχημάτισε το δικό του μπλουζ συγκρότημα, τους Impact. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του διέθετε και τη 1961 Fender Stratocaster( την περίφημη  “Battered Strat”), που τον συντρόφευσε έπειτα και στην υπόλοιπη καριέρα του. Την αγόρασε για εκατό λίρες, τεράστιο χρηματικό ποσό για την εποχή, υποσχόμενος στη μητέρα του ότι μια τέτοια αγορά ήταν καλή επένδυση, γιατί με τις συναυλίες στις οποίες θα έπαιζε, θα την αποπλήρωνε κερδίζοντας μάλιστα και περισσότερα.

image02

image03

Στη φωτογραφία, η φθαρμένη κιθάρα, τύπου Stratocaster, με το χρώμα στο σώμα της να έχει φύγει από τη συνεχή καταπόνηση σε περιοδείες.

Αν και έπαιξε και με τους Taste για 4 χρόνια, ο Γκάλαχερ έγινε γνωστός κυρίως  για τη σόλο καριέρα του.

image04

Ο σόλο δίσκος του “Calling Card” θεωρείται ο κορυφαίος του, και βγήκε σε παραγωγή του μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1981 εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια από τις πρώτες εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών που συνέβησαν στη χώρα μας, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως τον Περισσό, ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και το πλήθος.

image05

Η υγεία του στα τέλη του ?80 είχε αρχίσει να κλονίζεται, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εμφανίζεται ζωντανά. Η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση έγινε το 1995 στην Ολλανδία. Τα χρόνια προβλήματά του με το αλκοόλ, που επιδεινώθηκαν εξαιτίας των χαπιών που έπαιρνε στις αεροπορικές του πτήσεις κατά τη διάρκεια των περιοδειών για να ξεπερνά τη φοβία που είχε αναπτύξει για τα αεροπλάνα, τον ανάγκασαν τελικά να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Πέθανε στις 14 Ιουνίου του 1995 μετά από επιπλοκές. Ο τάφος του βρίσκεται στο Κορκ της Ιρλανδίας.

image06

Πηγές:

http://rorygallagher.com/#/story

https://en.wikipedia.org/wiki/Rory_Gallagher

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CF%81%CF%85_%CE%93%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B5%CF%81

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.