Ο Ταξιτζής ? Taxi Driver

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο Ταξιτζής, ταινία του 1976, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κινηματογραφικής τέχνης. Ο Martin Scorsese, μετά τους Κακόφημους Δρόμους, πρόσφερε με τον Ταξιτζή μια ακόμη περιπλάνηση στους δρόμους της Νέας Υόρκης, αυτή τη φορά πιο ανθρωποκεντρική και προσωπική. Πρόκειται, ίσως, για τη σπουδαιότερη πρωτοπρόσωπη μελέτη πάνω σε κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Σε ρυθμό ψυχολογικού θρίλερ και με ιδιαίτερο νέο-νουάρ χαρακτήρα, ο Ταξιτζής παρουσιάζει περίτεχνα έναν βετεράνο του πολέμου στο Βιετνάμ, ένα ψυχολογικά ασταθές άτομο, ως έναν που έχει αγανακτήσει από την καθημερινή ρουτίνα, τη διαφθορά, τους ανθρώπους και τη σεμνοτυφία της πόλης. Η ταινία που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση, τον κοινωνικό εκφυλισμό και τις στρεβλές κοινωνικές νόρμες.

Ο πρωταγωνιστής, Travis Bickle (υποδυόμενος από τον De Niro), ζει στη Νέα Υόρκη και οι έντονες αϋπνίες του τον αναγκάζουν να πιάσει νυχτερινή δουλειά ως ταξιτζής. Είναι τύπος μοναχικός, χωρίς καθόλου φίλους και διαμένει σε ένα μικρό, άθλιο διαμέρισμα. Κάποια στιγμή, εντελώς τυχαία, έρχεται σε επαφή με μια όμορφη κοπέλα την οποία ερωτεύεται. Εκείνη, ενώ αρχικά γοητεύεται από την διαφορετικότητα του Travis, στη συνέχεια απογοητεύεται από την αμεσότητά του και τον παρατάει, ωθώντας τον σε απόγνωση και μίσος απέναντι στη κοινωνία. Αρχικά, ζει ως απλός παρατηρητής μέχρι τη στιγμή που συναντάει την Iris, μια 12χρονη πόρνη ―θύμα σεξουαλικής, οικονομικής και ψυχολογικής εκμετάλλευσης― την οποία προσπαθεί να βγάλει από τον «κακό» δρόμο. Με τη νεαρή να λειτουργεί ως έναυσμα, ο πρωταγωνιστής ξεσπά σε βία κατά της Πολιτείας και των μαστροπών. Μόνο που, αυτή τη φορά, η βία κρύβεται πίσω από τον πόνο και την ανασφάλεια της μοναξιάς, καθοδηγείται από ηθικούς κώδικες και καταλήγει στην πλήρη λύτρωση.

Ο σκηνοθέτης δε διστάζει να παρουσιάσει ανοιχτά την ανατρεπτική προσωπικότητα του «ήρωα» της ταινίας του, ερχόμενος σε κόντρα με το «αμερικάνικο όνειρο» και τη στολισμένη εικόνα του Hollywood. Αποκαλύπτει γλαφυρά την ιδιοσυγκρασία του πρωταγωνιστή και μας επιτρέπει την πρόσβαση στις βαθύτερες σκέψεις και προθέσεις του, αναπτύσσοντας, έτσι, στενή και άμεση σχέση ανάμεσα στον θεατή και τον Travis.

Συνοδευόμενη από όμορφη τζαζ μουσική, χαμηλό φωτισμό, καταπληκτικές λήψεις, εξαιρετικές ερμηνείες, αξεπέραστες στιχομυθίες και διαχρονικά μηνύματα η ταινία προσφέρεται ως έργο ανεπανάληπτο και ριζοσπαστικό στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Taxi_Driver-large

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*