Εθνικοί δρυμοί: Το παράδειγμα της Οίτης

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΔΗΩ ΜΠΑΛΑΦΑ.

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές οικοσυστημάτων και βιότοπων, οι οποίοι της προσδίδουν πολλή μεγάλη φυσική ομορφιά και περιβαλλοντική σημασία. Η Ελλάδα έχει συνολικά 10 Εθνικούς Δρυμούς (Πίνδου, Ολύμπου, Πάρνηθας, Παρνασσού, Αίνου Κεφαλληνίας, Σουνίου, Σαμαριάς, Πρεσπών, Βίκου-Αώου και Οίτης), δηλαδή περιοχές φυσικού πλούτου προστατευμένες από κανονισμούς του κράτους που ξεκίνησαν να εδραιώνονται την δεκαετία του 1950.

Σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου, τα περνώ στο χωριό μου κοντά στα Λουτρά Υπάτης, στο νομό Φθιώτιδας. Καθότι το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού της Οίτης οι εξορμήσεις στο βουνό, όταν βρίσκομαι εκεί, είναι καθημερινές. Τα τελευταία χρόνια το τοπικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Υπάτης οργανώνει και πολλές περιβαλλοντικές δράσεις στο βουνό ώστε οι άνθρωποι να γνωρίσουν τη πραγματικά μεγάλη σημασία του.

Η Οίτη, γνωστή ως το βουνό των λουλουδιών και του μυθικού ήρωα Ηρακλή (καθώς ο μύθος λέει ότι σε αυτό κάηκε), είναι ένα βουνό μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με εκτεταμένα ελατοδάση, σπάνια αλλά και εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και πολλά νερά, που κατεβαίνουν τις περισσότερες φορές απότομα, μέσα από απόκρημνα και πανέμορφα φαράγγια. Αποτελεί το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στα όρια των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας με ψηλότερη κορυφή τον Πύργο (2.152 μ.). Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1966.

Η Οίτη έχει πολύ πλούσια πανίδα και χλωρίδα με πολλά προστατευόμενα ζώα (αγριόγιδο, λύκος, καφέ αρκούδα, ζαρκάδι κ.α.) και ενδημικά φυτά (βερονίκη της Οίτης, κρίνα, κρίκοι κ.α.). Επίσης έχει χαρτογραφημένα μονοπάτια στα οποία μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στο πράσινο και “να γεμίσει τα πνευμόνια του καθαρό οξυγόνο”.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι στην Ελλάδα, τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι, δεν είναι ενημερωμένοι για τους εθνικούς μας δρυμούς, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως τουριστική ατραξιόν -αφού πλέον από τα πάντα στη ζωή μας προσπαθούμε να έχουμε κέρδος-. Στα σχολεία της Ελλάδας δεν υπάρχουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα στις ώρες των μαθημάτων, και έτσι συνεχίζουμε να μένουμε αμέτοχοι στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας, στην προστασία του φυσικού της πλούτου, αλλά και να στερούμαστε τα οφέλη προσφέρει η επαφή με τη φύση.

drimos-oiti-3

drimos-oiti-2

drimos-oiti-1
Οι φωτογραφίες τραβηγμένες στο ψηλότερο οροπέδιο γνωστό και ως “Λιβαδιές”.

Πηγές:

www.oiti.gr
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%AF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

Φωτογραφίες: Δηώ Μπαλάφα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.