Οι Σύροι πρόσφυγες στις αραβικές χώρες

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΣΣΑΡ.

Όλοι ξέρουμε σήμερα για τον πόλεμο στη Συρία, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να μετακινηθούν με κάθε δυνατό τρόπο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα, έχουμε ακούσει για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων, για τις ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισαν τα σύνορα τους, για τον αριθμό προσφύγων που δέχονται να φιλοξενήσουν κ.α. Σπάνια όμως γίνεται λόγος για τον τρόπο αντιμετώπισης του κύματος αυτού από τις αραβικές χώρες.

Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αραβικές χώρες (το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ) δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Συρία. Δικαιολογούν τη στάση τους λέγοντας πως δεχόμενοι να δώσουν καταφύγιο στους πρόσφυγες εισάγουν τρομοκρατία στις χώρες τους. Παρόλα αυτά, μικρότερες αραβικές χώρες έχουν δεχτεί πρόσφυγες, συγκεκριμένα ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος κ.α., εκ των οποίων κάποιες έχουν στοχοποιηθεί από τρομοκράτες. Ο Λίβανος έχει δεχτεί 1.100.000 πρόσφυγες, η Ιορδανία πάνω από 630.000, διατρέχοντας κίνδυνο. Τελικά και αυτές οι χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορα τους προσπαθώντας να απορροφήσουν αυτόν τον πληθυσμό και να τον εντάξουν στις κοινωνίες τους. Οι μεγαλύτερες αραβικές χώρες αποστασιοποιούνται και επενδύουν μόνο χρηματικά στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στο βόρειο Ιράκ για την κατασκευή καταυλισμών, λέγοντας πως έτσι όταν τελειώσει ο πόλεμος οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ευκολότερα.

1. Λεζάντα: Καταυλισμός προσφύγων στην Ιορδανία
Καταυλισμός προσφύγων στην Ιορδανία

Τώρα λοιπόν μπορούμε να πούμε πως γνωρίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των περισσότερων χωρών στο προσφυγικό ζήτημα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω τις δύο πλευρές (Ευρώπη-Αραβικές χώρες) γιατί πιστεύω πως ο καθένας, ξέροντας τα γεγονότα μπορεί να κρίνει τι είναι ηθικό και τι όχι. Ας ελπίσουμε όμως ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα επιλέξει να κάνει κάτι παραπάνω από το να ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι όταν οι άνθρωποι κινητοποιηθούν θα έχουν ένα και μόνο κίνητρο, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Φωτογραφίες:
http://newpost.gr/storage/photos/master/201504/refugeecamp.jpg
http://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2015/03/CNA_F62ab8075f8134240ba8ca0fd1c67b5c9.jpg

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.