Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. V. Ιταλία – Lega Nord

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν αναφερόμαστε στην Ιταλική ακροδεξιά τις τελευταίες δεκαετίες, σκεφτόμαστε συνήθως την Lega Nord, το Βόρειο Συνασπισμό, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον Ουμπέρτο Μπόσσι, ο οποίος σε τοπικό επίπεδο (και μάλιστα κυριολεκτικά σε ένα τοπικό καφέ) προέτρεπε τους κατοίκους της Λομβαρδίας, μιας επαρχίας της Βόρειας Ιταλίας, να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική της Ρώμης. Αιτία ήταν η σπατάλη των χρημάτων που πλήρωναν οι Λομβαρδοί στη Ρώμη, σύμφωνα με τον Μπόσσι.

Το κόμμα που ίδρυσε, ο Λομβαρδικός Συνασπισμός, είχε απήχηση και αργότερα επεκτάθηκε σε όλη τη Βόρεια Ιταλία και μετονομάστηκε Lega Nord. Από την ίδρυση της η Lega Nord, δεν ήταν πάντα ξεκάθαρη στη ρητορική της, ιδιαίτερα τις περιόδους που συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τον Μπερλουσκόνι, τη δεκαετία του ?90 και την τριετία 2008-2011. Φυσικά σε κάποια θέματα παραμένει ξεκάθαρη η στάση της: ασκεί σφοδρή κριτική στην παράνομη μετανάστευση ιδιαίτερα από μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο δεν αντιτίθεται στη μετανάστευση από τον δυτικό κόσμο όσο αυτή προστατεύει την εβραϊκή-χριστιανική κληρονομιά της χώρας.

legaNord2

 

Ο Συνασπισμός του Βορά έχει ως  σκοπό, μακροπρόθεσμα, η Βόρεια Ιταλία να ανεξαρτητοποιηθεί και να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος, η Παντανία. Οι πολίτες του κράτους αυτού, της Β. Ιταλίας δηλαδή, δεν θα ήταν «απόγονοι των Ρωμαίων», αλλά «απόγονοι των Κελτών». Θεωρείται ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, καθώς διαφωνεί με τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ενώ στην Ευρωβουλή, ανήκει στο κόμμα των Εθνών και της Ελευθερίας. Βέβαια η Lega Nord δεν είναι ενάντια σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είχε κεντρικό ρόλο για την Ιταλία και θα την ευνοούσε περισσότερο. Σε όλα τα κοινωνικά θέματα έχει μια συντηρητική στάση παρόλα αυτά το εθνικιστικό κόμμα της Ιταλίας, σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Με αρχηγό τον Ματέο Σαλβίνι, η Lega Nord έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά περί το 15%, είναι δηλαδή το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας.

http://www.leganord.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_Italian_general_election

https://en.wikipedia.org/wiki/Lega_Nord

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lega_Nord

http://leganordbergamo.myblog.it/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.