Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. ΙV. Ηνωμένο Βασίλειο-UKIP

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Ένα από τα γνωστότερα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης είναι και το κόμμα της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι βέβαια όπως το μέσο ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης, κάτι που καθιστά δύσκολο το χαρακτηρισμό του ως «ακροδεξιό» και «εθνικιστικό», ενώ το ίδιο δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η ρητορική και ιδεολογία του είναι αρκετά εθνικιστική. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Το 1992 υπογράφηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ, η συνθήκη που καθιέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή αυτήν, ιδρύθηκε ένα σχετικά μικρό κόμμα στη Βρετανία, το οποίο αποτέλεσε πρόγονο του UKIP. Και αν μπορούμε να πούμε πως το πρωταρχικό χαρακτηριστικό της Ολλανδικής ακροδεξιάς είναι η αντίθεση στο Ισλάμ, για το UKIP είναι η αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για ένα κόμμα που έπρεπε να ανταγωνιστεί την τότε ακροδεξιά όπως το κόμμα του Δημοψηφίσματος και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Όταν αυτά κατέρρευσαν, το UKIP του καθηγητή πανεπιστημίου και ιστορικού Άλαν Σκεντ, σταθεροποιήθηκε σε ποσοστά της τάξεως του 2%, σε ευρωεκλογές όμως, εξασφάλιζε μεγαλύτερα ποσοστά (7%) από τα τέλη της δεκαετίας του ?90.

Το UKIP άλλαξε πολλούς αρχηγούς, μεταξύ αυτών οι Jeffrey Titford και Roger Knapman, ωστόσο από το 2006, και με εξαίρεση ένα διάλειμμα ενός έτους, τα ηνία του κόμματος έχει αναλάβει ο Nigel Farage, ο οποίος έχει καταφέρει να φτάσει ασύλληπτα ποσοστά με το Κόμμα της Ανεξαρτησίας- έφτασε το 27% το 2014 στις ευρωεκλογές- και έχει αποκτήσει τεράστια επιρροή στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά την αποτυχία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, το UKIP συνεχίζει να έχει απήχηση όσον αφορά τις θέσεις του σε θέματα που αφορούν τη ΕΕ, τη μετανάστευση (για την οποία θεωρεί ότι την τελευταία δεκαετία η Βρετανία έχει ανοίξει τα σύνορα της, δεχόμενη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πως η Βρετανία συγκριτικά με άλλες Δυτικές χώρες έχει πάρα πολλούς αλλοδαπούς και δεν πρέπει να δεχθεί παραπάνω), τη μείωση των φόρων, την ισλαμοφοβία, την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και άλλων συντηρητικών θέσεων του. Με δηλώσεις του ο ιδρυτής του, Άλαν Σκεντ, αποστασιοποιήθηκε πρόσφατα από την πολιτική του Farage λέγοντας πως «δημιούργησε ένα τέρας» κατηγορώντας το κόμμα πως έχει μετατραπεί σε ρατσιστικό και ξενοφοβικό. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ωστόσο την τρίτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται στο 15%, ενώ οι Βρετανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν σχετικά με την παραμονή τους ή την έξοδο τους από την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα που σε μεγάλο βαθμό επιταχύνθηκε χάρη στον Nigel Farage και το UKIP.

image-3
1 Ο Άλαν Σκεντ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας το 1996
image-2
2 Ο Νάιτζελ Φάρατζ αρχηγός του κόμματος την περίοδο 2006-2009 και 2010 μέχρι και σήμερα

 

https://en.wikipedia.org/wiki/UK_Independence_Party

http://www.ukip.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nigel_Farage

http://www.europeanguardian.com/80-uncategorised/politics/54-ukip-s-big-moment

http://blogs.telegraph.co.uk/news/ukipwatch/100257094/ukip-is-about-disenchantment-with-our-governing-elites-not-just-the-european-union/

http://www.independent.co.uk/incoming/exclusive-ukip-surge-is-costing-labour-as-many-votes-as-tories-research-suggests-9523847.html

http://www.ibtimes.com/ukip-founder-alan-sked-slams-party-racism-xenophobia-op-ed-says-he-created-monster-1911957

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.