Διονύσης Σιμόπουλος: «Όλα όσα ξέρουμε» για το σύμπαν

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του ομίλου «Μαθηματικά και Λογοτεχνία», επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κύριος Διονύσης Σιμόπουλος, διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου. Σε μια διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα ξέρουμε» παρουσίασε ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος, με φιλική διάθεση.
Άρχισε από μια ιστορία. Είπε πως κάποιος κάποτε τον ρώτησε πότε θα καταστραφεί ο ήλιος κι εμείς μαζί. Ο κύριος Σιμόπουλος του έδωσε μια απάντηση, η οποία ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστική με την κοινή λογική. Όμως το σχόλιο που δέχθηκε και μας περιέγραψε έδειχνε το άγχος του ανθρώπου για την καταστροφή. Κι από εκεί άρχισε να μας περιγράφει τις θεωρίες για την κατανομή των άστρων, για το σύμπαν, για τα είδη ουρανίων σωμάτων, για τα χαρακτηριστικά του σύμπαντος και των συστατικών του. Η διάλεξη τέλειωσε με μιαν ερώτηση του καθηγητή Φυσικής του σχολείου μας κου Κατέρη, η οποία βασίστηκε σε μια σωστή πρόβλεψη που είχε κάνει ο κύριος Σιμόπουλος, σε μια προηγούμενη διάλεξη, για το μποζόνιο του Χιγκς. Η ερώτηση ήταν ουσιαστικά παράκληση για μια καινούρια πρόβλεψη. Κι ο κύριος Σιμόπουλος, με αρκετή σιγουριά, απήντησε πως στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχει διαλευκανθεί η ουσία της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, και θα προσδιοριστούν επίσης οι ακριβείς διαστάσεις του σύμπαντος.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.