«Είναι το Big Bang η Αρχή του Σύμπαντος;» Μια διάλεξη του καθηγητή Μάνου Δανέζη

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στις 20 Νοεμβρίου 2015 ο κος Μάνος Δανέζης, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και γνωστός στο ευρύ κοινό από τα βιβλία του και τα ντοκιμαντέρ του, επισκέφθηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές, στα πλαίσια των διαλέξεων που διοργανώνει ο όμιλος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία».
Με αφορμή την απονομή των Νόμπελ, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, που δεν την θεώρησε ικανοποιητική, έκανε μια διάλεξη η οποία μας προβλημάτισε ιδιαίτερα όχι μόνο για την αρχή του κόσμου, αλλά και για τις ήδη προϋπάρχουσες θεωρίες. Στην παρουσίασή του αρχικά μας περιέγραψε αυτές τις θεωρίες με τα διάφορα στοιχεία τους. Στη συνέχεια επικαλούμενος και τη λογική των μαθητών, προσπάθησε να δείξει πως δεν είναι όλες οι θεωρίες αποδεδειγμένες και παρότρυνε τους μαθητές να το ψάξουν και μόνοι τους απορρίπτοντας την απόλυτη αυθεντία, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η επιστήμη είναι να τεθούν υπό δοκιμή οι παλιές θεωρίες. Στα πλαίσια αυτού παρουσίασε επίσης άλλες εξ ίσου καλά τεκμηριωμένες θεωρίες οι οποίες είναι αντίθετες με τις ισχύουσες, δείχνοντας έτσι, αυτό που ήθελε να πει. Σίγουρο είναι πως πέτυχε να μας μεταδώσει την αμφιβολία και τη διάθεση για έρευνα.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.