Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. ΙΙ. Το Κόμμα της Ελευθερίας (Freiheits Partei ?sterreich) της Αυστρίας

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας ( Freiheits Partei ?sterreich) είναι ένα από τα μακροβιότερα Ευρωπαϊκά κόμματα της ακροδεξιάς (ιδρύθηκε το 1956). Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, η δημοτικότητά του γνώρισε μια μεγάλη αύξηση, με ποσοστά σταθερά υψηλότερα του 10%, συχνά πάνω από το 20% και συμμετοχή δυο φορές (διαδοχικά) σε κυβέρνηση, από το 1999 μέχρι και το 2006. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το FP? είναι απόγονος ενός κόμματος (Verband der Unabhangigen) που ιδρύθηκε το1949 από δύο πρώην κατάδικους, ναζί, και προοριζόταν να γίνει η εναλλακτική, απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας. Μέσα σε μια πενταετία από το VdU προέκυψε το FP? (1955). Παρά τις σχέσεις που είχε με ναζί και αξιωματικούς (ο πρώτος αρχηγός του κόμματος ήταν πρώην υπουργός της ναζιστικής Αυστρίας), το Κόμμα της Ελευθερίας δεν απευθυνόταν μόνο σε ναζί και εθνικιστές, αλλά σε ολόκληρη τη δεξιά και όσους ασπάζονταν την ιδέα του Πανγερμανισμού (όλοι οι γερμανόφωνοι πληθυσμοί σε ένα κράτος). Τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ?80 υπήρξε μια αναστάτωση και μια ταλάντευση του FP? ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την ακροδεξιά. Μετά από μια σύντομη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκε τελικά ο J?rg Haider, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ο σημαντικότερος ηγέτης της Αυστριακής ακροδεξιάς.

image-2

Με τον Haider, το Κόμμα της Ελευθερίας έφτασε ιστορικά υψηλά ποσοστά και κυριάρχησαν οι αντι-μεταναστευτικές , ξενοφοβικές ιδέες, καθώς και το σύνθημα « Πρώτα η Αυστρία». Προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για την οργάνωση δημοψηφίσματος κατά της μετανάστευσης, ωστόσο το 2000 αναγκάστηκε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση (καθώς η εξαιρετικά ακραία ρητορική του αποτελούσε εμπόδιο). Όταν η κυβέρνηση σχηματίστηκε με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, η ΕΕ επέβαλε ποινές στην Αυστρία και την Αυστριακή κυβέρνηση, γιατί θεωρούσε τη συνεργασία με το FP? «νομιμοποίηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη». Αυτή τη στιγμή, ενώ δεν αντιτίθεται στη μετανάστευση από Ευρωπαϊκές χώρες, θεωρεί ότι κάθε αλλοδαπός που παρανομεί πρέπει να φεύγει από τη χώρα και προειδοποιεί για την «Ισλαμοποίηση» της Αυστρίας. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή του πολιτική, παρά το γεγονός ότι επισήμως, στηρίζει την ιδέα της Ευρώπης δύο ταχυτήτων ? βορρά και νότου, έχει μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Marine Le Pen. Τα τελευταία δύο χρόνια στην αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις το βρίσκουν συνήθως πρώτο κόμμα. Πλέον, κυρίως λόγω των προσφυγικών κυμάτων (η Αυστρία δέχεται πολλούς πρόσφυγες, ενώ αρκετοί περνάνε για να φτάσουν στη Γερμανία και γυρνάνε αν δεν τους δεχτεί στα σύνορα), φτάνει ποσοστά κοντά στο 30% με ξεκάθαρο προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα. Κυρίως στη βόρεια Αυστρία, που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες, το Κόμμα της Ελευθερίας κυριαρχεί, με τον αρχηγό του, Hans-Christian Strache, να υποστηρίζει πως πρέπει να χτιστεί φράχτης για να προστατευτούν τα σύνορα της χώρας. Αιτία για το προσφυγικό θεωρεί την πολιτική των Η.Π.Α και ΝΑΤΟ που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης, του Ιράκ αλλά και της Συρίας μέσω της στήριξης τους στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Άσσαντ.

image-3image-4

Πηγές:
http://www.express.co.uk/news/world/629022/EU-migration-crisis-far-right-parties-Europe-Germany-Sweden-France
http://www.euronews.com/2015/09/27/austria-exit-polls-suggest-the-far-right-fpo-has-doubled-its-vote-in-a-regional/
http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-austria-strache-idUSKCN0R50HP20150905
https://de.wikipedia.org/wiki/Verband_der_Unabh%C3%A4ngigen

http://www.oe24.at/oesterreich/politik/FPO-weiter-in-Umfragen-vorn/213042888
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?186693-Migrant-crisis-boosts-Austria-far-right-ahead-of-Vienna-vote

Austrian parliament rejects FP? proposal for ‘burqa ban’


https://neuwal.com/wahlumfragen/
http://www.fpoe.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Freiheitliche_Partei_%C3%96sterreichs
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/11/social-democrats-win-vienna-election-despite-freedom-party-gains
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Party_of_Austria

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.