Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. Ι. Το Εθνικό Μέτωπο (Front National) της Γαλλίας

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Δεν είναι πλέον μυστικό πως σε όλη την Ευρώπη εθνικιστικά κινήματα καταφέρνουν να αυξήσουν τη δημοτικότητα τους. Το βιώνουμε και στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή. Τα ακροδεξιά-εθνικιστικά κόμματα εκμεταλλεύονται το φόβο, την οικονομική αβεβαιότητα, την ανεργία, τη φτώχεια, την προσφυγική κρίση και κυρίως την έλλειψη μόρφωσης για να αποκτήσουν την εξουσία. Φυσικά, στη ρητορική τους δεν είναι πάντοτε τόσο ευδιάκριτος ο ρατσισμός και το μίσος που κηρύττουν οι ακροδεξιοί «σωτήρες»- δεν τίθεται δηλαδή θέμα σύγκρισης με τη Χρυσή Αυγή (ιδεολογικά η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι πιο κοντά σε κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και ο ΛΑΟΣ). Έτσι έχουν καταφέρει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να διευρύνουν το ακροατήριο και πλέον διεκδικούν την εξουσία (σε τρεις χώρες το πρώτο κόμμα είναι ακροδεξιό ? Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία) ενώ σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία ήδη έχουν σχηματιστεί εθνικιστικές κυβερνήσεις.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί και με ποιον τρόπο καταφέρνουν να φτάσουν από ποσοστά της τάξεως του 5% στο 25%. Στο άρθρο αυτό εξετάζεται το Εθνικό Μέτωπο (Front National) της Γαλλίας. Θα ακολουθήσουν άρθρα για το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία-Freiheits Partei ?sterreich, το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία-Partij Voor de Vrijheid, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Η.Β- United Kingdom Independence Party,τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία- Lega Nord, το Συμφέρον των Φλαμανδών στο Βέλγιο-Vlaams Belang, Πεγκίντα και Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας- Pegida, Nationaldemokratische Partei Deutschlands).

image-02

Το Front National της Γαλλίας είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αλλά και στο παρελθόν. Ωστόσο το Εθνικό Μέτωπο έκανε μια μεγάλη στροφή το 2011 με την πρώτη αλλαγή ηγεσίας ? και μοναδική μέχρι σήμερα ? όταν η Μαρίν Λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεν. Ο Λε Πεν ίδρυσε το Front National το 1972, ένα κόμμα ακραία συντηρητικό και ρατσιστικό με περιορισμένο ακροατήριο. Στο διάστημα αυτό είχε κατηγορηθεί για πολλά σκάνδαλα, για διαφθορά και 6 φορές καταδικάστηκε για ρατσισμό, όταν όμως η Μαρίν Λε Πεν τον διαδέχθηκε αποφάσισε να κάνει μια «φιλελεύθερη» στροφή. Έδιωξε νεοναζί και «ξυρισμένα κεφάλια» και άλλαξε σε πολλούς τομείς το κόμμα του πατέρα της. Ο πατέρας της είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία «κοινωνική ανωμαλία», όμως σήμερα η Λε Πεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ομοφυλόφιλους ψηφοφόρους (παρά την αντίθεση της στον γάμο ομοφυλοφίλων). Το ίδιο ισχύει για τους Εβραίους. Το Front National είχε ένα εξαιρετικά αντισημιτικό κήρυγμα μέχρι το 2011, ενώ ο Λε Πεν είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη των θαλάμων αερίων κατά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι η Μαρίν Λε Πεν μέχρι και σήμερα ζητά την απαγόρευση του εβραϊκού κιπά στους δημόσιους χώρους, ο αντισημιτισμός και οι σκληρές δηλώσεις του Ζαν-Μαρί Λε Πεν στα ΜΜΕ με στόχο τους Εβραίους, αποτέλεσαν αιτία για να διώξει τον πατέρα και προκάτοχο της από το κόμμα. «Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του σε κάποια θέματα για τα οποία έχει μιλήσει δημοσίως. Προσπαθώ να προωθήσω την πραγματική εικόνα του Front National- όχι ακραίο, όχι ακραίες ιδέες. Προτείνουμε μέτρα για να προστατέψουμε την ταυτότητα μας και να αποκτήσουμε ευημερία» έχει δηλώσει πριν λίγους μήνες.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα άλλαξε ριζικά. Ακόμη αντιτίθεται στη «μαζική» μετανάστευση, κυρίως από χώρες της Αφρικής, θέλει να μειώσει κατά 50% τους μετανάστες που δέχεται η Γαλλία, στους 10.000, να καταστήσει δυσκολότερη τη μεταφορά μελών μια οικογένειας (όπου ένας έχει φτάσει στη Γαλλία αλλά οι υπόλοιποι μένουν πίσω) στη χώρα και τη διπλή υπηκοότητα όσων κατοικούν στη χώρα, κάτι που συμβαίνει κυρίως με μετανάστες από πρώην γαλλικές αποικίες. Γενικά η ξενοφοβία και οι διακρίσεις στη Γαλλία, και επομένως και στο κόμμα των Λε Πεν, αφορούν τη μουσουλμανική κοινότητα, ενώ η Μαρίν Λε Πεν έμμεσα κατηγορεί το Ισλάμ για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

image-03

Σε θέματα δικαιοσύνης, τo Εθνικό Μέτωπο ζητά μηδενική ανοχή σε παραβάτες του νόμου και στηρίζει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής στη Γαλλία. Όσον αφορά τις θέσεις του Front National απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφωνεί από την ίδρυση της το 1993 (Συνθήκη Μάαστριχτ) και θεωρεί ότι η ΕΕ αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία ? ζητά την έξοδο της Γαλλίας από τη ζώνη του Ευρώ (μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) και την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν. Η Μαρίν Λε Πεν εκφράζει τον θαυμασμό της για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «προστάτη της χριστιανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη». Είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο: «Προτείνω ένα άλλο μοντέλο για να ενώσουμε τους λαούς της Ευρώπης: Ανεξαρτησία, μια Ευρώπη εθνών, ενός λαμπρού προστατευτισμού, προσωπικής ελευθερίας, προστασίας της ασφάλειας και της ταυτότητας μας με ένα άμεσο τέλος στη μαζική μετανάστευση».
Η Μαρίν Λε Πεν είναι αρχηγός της Ευρωσκεπτικιστικής παράταξης «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας επίσης κόμματα όπως τα PVV (ολλανδικό), FPO (αυστριακό), VB (βελγικό), Lega Nord (ιταλικό). Το Εθνικό Μέτωπο εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση και την ανεργία, αλλά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, για να συγκεντρώσει αβέβαιους και ανασφαλείς ψηφοφόρους. Είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους (που η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή) και σε πολίτες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Το Δεκέμβριο έφτασε για δεύτερη φορά στην ιστορία του στον δεύτερο γύρο εκλογών, μετά το 2002 που στις εθνικές εκλογές έκανε την έκπληξη και κέρδισε τους σοσιαλδημοκράτες βγαίνοντας δεύτερο. Ο δεύτερος γύρος, όπως και το Δεκέμβριο κατέληξε σε μια ήττα (τότε με 18% έναντι 82%). Στις Ευρωεκλογές του 2014 πήρε 25% και μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο κόμμα στη Γαλλία αν και θεωρείται απίθανο να ανέβει στην εξουσία λόγω του εκλογικού συστήματος στη Γαλλία, πάντως η άνοδος του και τα ποσοστά του κοντά στο 30% κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

image-04

image-05

 

Φωτογραφίες:
http://www.craigwilly.info/2013/04/30/the-front-national-a-rough-guide/
http://www.thelocal.fr/20140526/live-european-elections-france-reacts-to-vote
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Front_National_2010-05-01_n03.jpg
http://tempsreel.nouvelobs.com/politique/20140525.OBS8412/en-direct-europeennes-les-bureaux-de-vote-ont-ouvert.html

Πηγές:

https://www.youtube.com/watch?v=BO29xfBJ6KQ



http://www.theguardian.com/world/2015/dec/14/french-elections-what-results-mean-for-2017-presidential-race
http://www.spectator.co.uk/2015/01/how-marine-le-pen-is-winning-frances-gay-vote/
http://www.theguardian.com/world/2015/dec/13/front-national-held-back-in-france-but-its-trajectory-is-on-the-up
http://www.nu.nl/dvn/4177785/wil-front-national-met-frankrijk.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Front_National_(France)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Front_National_(Frankrijk)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_van_Naties_en_Vrijheid

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.