Ο καθηγητής Ξενοφώντας Δ. Μουσάς στον όμιλο «Μαθηματικά και Λογοτεχνία»

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 προσκεκλημένος στον όμιλο “Μαθηματικά και Λογοτεχνία” ήταν ο καθηγητής αστροφυσικής Ξενοφώντας Δ. Μουσάς, ο οποίος μας μίλησε με ανάλαφρη διάθεση γιά διάφορα θέματα, κυρίως για την απαρχή του πολιτισμού και της επιστήμης και την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει τα φαινόμενα που συνέβαιναν γύρω του. Ο άνθρωπος από πολύ παλιά, μας είπε, είχε την ανάγκη να μετρά τον χρόνο. Αυτή η ανάγκη τον οδήγησε στην μελέτη της Αστρονομίας. Προηγουμένως όμως, θα έπρέπε ο ίδιος να έχει κατανοήσει πως τα διάφορα φαινόμενα έχουν μια αιτία. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη συλλογιστική του πρωτόγονου ανθρώπου, ο οποίος αρχικά απέδιδε τις κινήσεις των πλανητών (με τις οποίες θα μετρούσε τον χρόνο) παραδείγματος χάριν, σε υπερφυσικές δυνάμεις. Τη στιγμή λοιπόν που καταλαβαίνει -είτε τυχαία είτε όχι- πως αυτά υπόκεινται σε νόμους, ουσιαστικά υβρίζει και καταρρίπτει τη θεολογική θεωρία που ο ίδιος έχει χτίσει, και ασπάζεται την αιτιοκρατία.

Ο κ. Μουσάς, ένας χαμογελαστός και αισιόδοξος άνθρωπος, μας διαβεβαίωσε πως εμείς οι Έλληνες μαθητές, είμαστε προνομιούχοι, συγκρινόμενοι με τους αντίστοιχους μαθητές του εξωτερικού, αφού εισαγόμαστε νωρίτερα σε αρκετες έννοιες, ενώ είμαστε και? “χαρισματικοί”.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.