Στέρηση ψήφου στους γεννημένους το ?97

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΑΘΗΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΕΛΑ.

Μετά τη μη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η χώρα πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογές την 25η Ιανουαρίου, χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να έχει κλείσει τετραετία. Το  γεγονός αυτό, όπως και πολλά άλλα άλλωστε, λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας, δείχνουν ότι διανύουμε περιόδους πολιτικής αστάθειας όπου το κάθε τι μετράει για το μέλλον και όπου κανείς δε θα έπρεπε να απέχει από τα κοινά. Γι? αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξωφρενική η στέρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος ψήφου στους 100.000 ψηφοφόρους που κλείνουν τα 18 από τη 1/1/2015 έως 31/12/2015.

Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος για να εγγραφούμε στους εκλογικούς καταλόγους μου φαίνεται τουλάχιστον γελοία. Αν δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους όλοι όσοι από το Σύνταγμα δικαιούνται να ψηφίσουν, τότε η χώρα δεν είναι έτοιμη για εκλογές. Συνεπώς, αν η κυβέρνηση θεωρεί πως ο χρόνος μέχρι την 25η Ιανουαρίου δεν αρκεί για να γίνει αυτό, θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει τις εκλογές για όσο αργότερα χρειάζεται, να απασχολούσε περισσότερους υπαλλήλους με αυτό, ή, ακόμα, να υλοποιούσε την πρόταση της Βουλής των Εφήβων, οι νέοι ψηφοφόροι να εγγράφονται στους καταλόγους επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

Αυτό σημαίνει ότι  θα εκλεγεί μια κυβέρνηση για να ηγείται του κράτους για τα 4 επόμενα χρόνια, που θα είμαστε πλέον ενήλικες, θα σπουδάζουμε, θα δουλεύουμε, έχοντας ηγέτες που δεν διαλέξαμε εμείς για να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα σχετικά με τις σπουδές μας και τη δουλειά μας, και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι συγκυρίες και τα γεγονότα είναι μάλλον ιστορικά και θα κρίνουν το μέλλον των επόμενων γενεών που θα ζήσουν σε αυτόν τον τόπο.

Φυσικά οι εκλογές δεν είναι ο μόνος τρόπος  να είναι κανείς πολιτικά ενεργός. Φυσικά και ένα κομμάτι των νέων ψηφοφόρων, ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει θα απείχε από την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο αυτά δεν είναι λόγοι για να στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα τόσων νέων. Αφενός διότι αυτή η στάση χαρακτηρίζει ένα ποσοστό αυτών, και αφετέρου διότι για κάποιους, είτε είναι σωστό είτε λάθος, η αποχή από τις εκλογές αποτελεί πολιτική πράξη και όχι ένδειξη αδιαφορίας.

Από την άλλη, η αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για εμάς, μας ταπεινώνει και μας υποβαθμίζει, καθώς φαίνεται να μη θεωρεί σημαντική την ψήφο μας, τη γνώμη μας και τη βούλησή μας, παρ? όλο που πλέον είμαστε ενήλικοι πολίτες και μας αφορούν όλες οι διατάξεις της.  Άλλωστε, στην αρχαία Ελλάδα η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούνταν μεγάλη ντροπή.

Είναι λοιπόν απαραίτητο, με κάθε τρόπο να εγγραφούμε στους πολιτικούς καταλόγους πριν από τις εκλογές, ως ώριμα σκεπτόμενα άτομα και όπως ορίζει το Σύνταγμα. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως η καταστρατήγηση του δικαιώματος ψήφου για εμάς μπορεί να γίνει η αρχή για να καταστρατηγηθούν και τα δικαιώματα άλλων ομάδων.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.zougla.gr/greece/article/steroun-to-dikeoma-psifou-stous-18arides

https://left.gr/news/me-epiklisi-nomikoy-kolymatos-steroyn-oristika-dikaioma-psifoy-apo-100000-dekaohtahronoys

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=663623&h1=true#commentForm

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.