Συνέντευξη με τον ιατρό Δημήτριο Τρυφωνόπουλο

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΜΠΙΛΗΣ.

Την Τρίτη 16-12-2014 στις 14:15 πραγματοποιήθηκε συζήτηση μαθητών του σχολείου μας με τον  Ιατρό Δημήτριο Τρυφωνόπουλο, Ογκολόγο-Παθολόγο, ο οποίος εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, μέρος της δουλειάς και των σπουδών του οποίου έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;

Από μικρός είχα αποφασίσει ότι ήθελα να γίνω ιατρός. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως τα ερεθίσματα από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον. Την ιατρική την ξεχώρισα από όλες τις άλλες επιστήμες, καθώς δεν τη θεωρώ ένα απλό επάγγελμα, τη θεωρώ λειτούργημα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο.

Τί χαρακτηριστικό έχει η Ιατρική;
Η ιατρική έχει πάρα πολλούς τομείς και μεγάλη εξειδίκευση. Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι συγκεκριμένο που να τον ενδιαφέρει και να θέλει να ασχοληθεί. Είναι ένα ετερογενές επάγγελμα. Μπορείς, επίσης να γίνεις ιατρός χωρίς απαραίτητα να έχεις άμεση επαφή με ασθενείς (έρευνα, φαρμακοβιομηχανία, στατιστικές, εκπαίδευση).

Υπάρχει κάτι αρνητικό στο επάγγελμά σας;
Ένα μειονέκτημα είναι ότι η δουλειά δεν τελειώνει όταν φεύγεις από το νοσοκομείο, αλλά σε απασχολεί διαρκώς. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξεις κάποιους μηχανισμούς αποστασιοποίησης ώστε να μην επηρεάζεσαι σε μεγάλο βαθμό από τους ασθενείς σου.

Είχατε αποφασίσει από την αρχή ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την ογκολογία;
Αρχικά ήθελα να γίνω ενδοκρινολόγος, όπως και ο πατέρας μου. Κάποια στιγμή, πήρα μια θέση παθολογίας στην ογκολογική κλινική  Άγιος Σάββας, και η ογκολογία μου τράβηξε το ενδιαφέρον, οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ σε αυτόν τον τομέα. Και τώρα αν με ρωτούσατε, δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ιατρός;
Σίγουρα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Θέλει καλή προετοιμασία και συνεχή μελέτη. Χρειάζεται να αφιερώνεις ένα μέρος της εβδομάδας σου στο διάβασμα για να παρακολουθείς τις αλλαγές. Τα αγγλικά είναι επίσης απαραίτητα καθώς όλες οι ιατρικές δημοσιεύσεις γίνονται στη γλώσσα αυτή.

Πιστεύετε ότι η δουλειά είναι πιο απαιτητική για μια γυναίκα;
Η αλήθεια είναι πως το να είσαι ιατρός έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τις γυναίκες, διότι μαζί με την εργασία πρέπει να συνδυάσουν και τις δουλειές του νοικοκυριού και έτσι δεν μπορούν να αφοσιωθούν στον μέγιστο βαθμό.

Τί διαφορές έχει η ιατρική εδώ απ’ ότι στο εξωτερικό;
Στην Ελλάδα υπάρχουν κορυφαίες σχολές, από τις καλύτερες παγκοσμίως. Στο θέμα των σπουδών τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνουν πολλές θεωρητικές γνώσεις ενώ στο εξωτερικό δίνεται μεγαλύτερη βάση στην πρακτική εκπαίδευση. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό οι Έλληνες ιατροί είναι περιζήτητοι και βρίσκουν σχεδόν αμέσως δουλειά.

Οι συνθήκες υγείας στην Ελλάδα είναι καλές;
Όσον αφορά τον ασθενή, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές. Υπάρχει πρόσβαση σε  σύγχρονα φάρμακα ίσως και περισσότερα από ό,τι στο εξωτερικό, ιδίως στον τομέα της ογκολογίας. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η επένδυση στην έρευνα.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέχρι να αποφοιτήσετε από το πανεπιστήμιο οι συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές, προς το καλύτερο. Θα έχετε περισσότερους ανοιχτούς δρόμους και προοπτικές. Ο Ιατρικός κλάδος έχει τεράστιο ενδιαφέρον και θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα  να τον ακολουθήσετε.

Διαβάστε επίσης:

O δρόμος μου στο δημόσιο τομέα. Συνέντευξη του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου: http://www.hesmo.gr/sites/default/files/magazine/02-2010/08._SYNENTEYXH_-_Nea_Genia_Ogkologon_D._Trufonopoulos.pdf [πρόσβαση 3.1.2015].

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.