Το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών ιδρύθηκε το 2001 με τη συνένωση δύο από τα αρχαιότερα σχολεία της Αθήνας, του 3ου και του 10ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών.
Στη συνέχεια μετατράπηκε σε Πειραματικό με την ονομασία 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών.

Η ίδρυση του έγινε έπειτα από αίτημα όλων των φορέων της εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θεωρήθηκε και είναι η συνέχεια του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, αφού μέχρι τότε δεν υπήρχε αντίστοιχο Πειραματικό Λύκειο και οι απόφοιτοι του Πειραματικού Γυμνασίου διασκορπίζονταν σε διάφορα Γενικά Λύκεια της  περιοχής.

Η ίδρυση του έγινε με απόφαση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου του 2001 (ΦΕΚ 1064/10-8-2001) στο Β΄ τεύχος της εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

   

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Δείτε τα μαθήματα του σχολείου στην Ηλεκτρονική Τάξη

του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
 

ΟΜΙΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 

ΑΡΧΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΥΛΗ

Σκοπός της Πύλης είναι να συγκεντρώσει υλικό που σχετίζεται με τα αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο, να παράσχει επιστημονική ενημέρωση και πληροφόρηση, να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ καθηγητών και μαθητών και να στηρίξει τη συνεχή επιστημονική και διδακτική τους τροφοδότηση.

Η Θεματική Πύλη περιέχει:
● αρχεία από έρευνες και δημοσιεύσεις
● διδακτικό και εκπαιδευτικό υλικό στις θεματικές ενότητες:
Βιολογία Γλώσσα και Λογοτεχνία ΘρησκείαΙστορία & Αρχαιολογία ΜαθηματικάΠληροφορική ΤέχνηΦιλοσοφία Φυσική Χημεία

 

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 

 

Αικατερίνη-Νεφέλη Κανελλοπούλου - Μαρίνα Καπετανάκη, Το όνειρο του Φοίβου, Αθήνα 2010.

 

Μαθηματικές εργασίες στα Μαθηματικά 2008-2009, επ. εποπτεία - επιμέλεια Μιχάλης Πατσαλιάς, Αθήνα 2011 [Μαθηματικό Εργαστήρι 1].

 

Λογοτεχνικές συναντήσεις 2010-2011, επιμέλεια Δημήτρης Αρμάος, Αθήνα 2011.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στη σελίδα του σχολείου έχουν συγκεντρωθεί θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Επιλέξτε τους παρακάτω συνδέσμους για να τα δείτε: Μαθηματικά | Φυσική.

 

Προετοιμάζομαι για ΠανελλαδικέςΧρήσιμο επίσης υλικό που αφορά τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Φυσική μπορείτε να βρείτε και στα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων.

 

 
 
Επειδή η σύγχρονη εκπαίδευση απαιτεί συνεχή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της, στη θεωρία και στην πράξη.
 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ...

 

2.2.2012-28.2.2012

Οι κρίσεις και ο καταλυτικός τους ρόλος στον μεσαιωνικό κόσμο.

Γ΄ κύκλος Ομιλιών. Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών-Ιστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών.

Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας. Επιστημονικές παρουσιάσεις κάθε Τρίτη 7.30 μ.μ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

 

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Αγιασμός, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο καθιερωμένος ετήσιος αγιασμός στο Σχολείο μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013, θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 09.00. Οι μαθητές και γονείς παρακαλούνται να βρίσκονται στον χώρο του Σχολείου στις 08.45.

Ανακοίνωση


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμπληρωματικές αποσπάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.) για το σχολικό έτος 2012-13.

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ανακοινώνει τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.) σχολικών μονάδων για συμπληρωματικές αποσπάσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Δείτε αναλυτικά:

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (pdf)
Φόρμα υποβολής υποψηφιότητας (pdf)

Φόρμα υποβολής υποψηφιότητας (doc)


Προκήρυξη θέσεων

Προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των μαθητών του Σχολείου μας, προκηρύσσουμε τις εναπομείνασες κενές θέσεις των μαθητών κατά τάξη ως εξής:
Α΄ τάξη: θέσεις 12 - Β΄ τάξη: θέσεις 09 - Γ΄ τάξη: θέσεις 00.
Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες των θέσεων η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κλήρωση τη Δευτέρα 10 - 09 - 2012 και ώρα 11.00. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές στη Γραμματεία του Σχολείου μας μέχρι την Παρασκευή 07 - 09 - 2012 και ώρα 12.30.

Προκήρυξη - Υπόδειγμα αίτησης


Πρόσκληση

Οι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στον κινηματογραφικό όμιλο τη χρονιά που μας πέρασε, σας προσκαλούν σε εκδήλωση όπου θα γίνει αποτίμηση των δραστηριοτήτων του ομίλου της χρονιάς 2011-2012 και θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας "Μαθητικά στερεότυπα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 7.00 μ.μ. στο θέατρο του σχολείου.

Περισσότερα...


Αποτελέσματα Πανελληνίων Εξετάσεων
Κατάλογος επιτυχόντων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις (
pdf file).


Ομιλοι Δημιουργικότητας και αριστείας σχολικού έτους 2012-2013
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, από το σχολικό έτος 2012-2013 συγκροτούνται σ’ αυτά Όμιλοι δημιουργικότητας και αριστείας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία, όπως το θέατρο, ο αθλητισμός κ.ά.
Η λειτουργία των Ομίλων ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με το πέρας του διδακτικού έτους. Οι όμιλοι λειτουργούν μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για δύο διδακτικές ώρες τη φορά, από 14.15 έως 16.00.
Κάθε όμιλος έχει 10 έως 30 μαθητές, από μία ή περισσότερες τάξεις του σχολείου ή και γειτονικών σχολείων. Η επιλογή των μαθητών, που συμμετέχουν στους Ομίλους, γίνεται με τεστ ανίχνευσης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί έως 2 Ομίλους.
Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε μαθητής αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις: παραδίδει εργασίες και εκπληρώνει οποιοδήποτε άλλο έργο του αναθέτει στη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος καθηγητής. Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής του στον Όμιλο και εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16 ετησίως, ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας των Ομίλων), λαμβάνει πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Δηλώσεις ενδιαφέροντος από τους κηδεμόνες των μαθητών υποβάλλονται μέχρι 20/9/
2012 στη Γραμματεία του σχολείου.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα, το διδακτικό υλικό και τη στοχοθεσία των ομίλων, καθώς για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.


Διαδικασία εισαγωγής μαθητών για φοίτηση στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Γυμνάσια- Λύκεια)

Στην Α΄ τάξη των Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων έχουν δικαίωμα εγγραφής οι απόφοιτοι μαθητές των οικείων Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων. Για τις τυχόν κενές θέσεις που απομένουν γίνεται κλήρωση μεταξύ των μαθητών, των οποίων οι κηδεμόνες υποβάλλουν αίτηση στο χρονικό διάστημα από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου 2012. Διαβάστε ΕΔΩ την Εγκύκλιο του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Εγινε ο απολογισμός του πολιτιστικού προγράμματος "Μαθηματικά και Λογοτεχνία", το οποίο τη χρονιά που πέρασε στηρίχθηκε στο βιβλίο του Simon Singh "BIG BANG".

Βλ. αναλυτικά ΕΔΩ τον απολογισμό και τις παρουσιάσεις που έγιναν.

Βλ. επίσης, το άρθρο της Ιωάννας Αλεξοπούλου στην ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα "Απόντες... επιτρέπονται".

 

 

 


 

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στο σχολείο με τη συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων.
Περισσότερα στη σελίδα του διαγωνισμού.

Βλ. αναλυτικότερα περιγραφή της εκδήλωσης, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την απονομή διακρίσεων ΕΔΩ.

Βλ. επίσης το σχετικό άρθρο της Φαίας Στάινερ στην ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα  "Απόντες ... επιτρέπονται".
 


Παρασκευή 11 Μαΐου 2012
Το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» οργάνωσε συζήτηση με τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου με αφορμή το βιβλίο της «Για την αγάπη της Γεωμετρίας».

 

 

 

 

 


Τρίτη 3 Απριλίου 2012
Στις 3-4-2012 διεξήχθησαν οι σχολικοί αγώνες στίβου Α΄ φάσης Λυκείων της Δ/θμιας εκπαίδευσης Α΄Αθηνών στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά. Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου Γεώργιος Βιδάλης και Ευάγγελος Δαφούλης συμμετείχαν στο αγώνισμα της σφαιροβολίας καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Επίσης η μαθήτρια της Α΄Λυκείου Μαριάννα Παπακωνσταντίνου έλαβε μέρος στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ. Συγχαρητήρια και στα τρία παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο.


Μάρτιος 2012
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 διεξήχθη στον προαύλιο χώρο του σχολείου το ενδοσχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα τμήματα της Γ' Λυκείου, ένα τουρνουά που τείνει πλέον να εξελιχθεί σε παράδοση για το σχολείο. Μεγάλος νικητής για τη φετινή χρονιά ήταν το Γ1.

Βλ. αναλυτικά την πορεία του τουρνουά ΕΔΩ

Φωτογραφίες από τους αγώνες στη ΦΩΤΟΘΗΚΗ.

 

 

ΟΛΑ....
 

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ...

Αρθρα στον ημερήσιο τύπο, που αφορούν το σχολείο.

 

Το Logicomix, η αφήγηση στα Μαθηματικά, οι λέσχες ανάγνωσης και το πρόγραμμα "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" του σχολείου μας στο ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 "Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους" που προβλήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012.
 

Κλικ για την προβολή του ντοκιμαντέρ.

 

Μαθηματικά και Λογοτεχνία στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
:
    EU-HOU (EU-Hands-On-Universe-Greece)

ΠΗΓΗ: http://www.gr.euhou.net/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=49

Το πολιτιστικό πρόγραμμα "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" του Ομίλου Μαθηματικών του σχολείου και ο Ομιλος για την Ιστορία της Επιστήμης του 2ου Π.Π.Γυμνασίου διοργανώνουν μεταξύ άλλων εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις που συχνά αφορούν σύγχρονα θέματα αστρονομίας.
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις αυτής της σχολικής χρονιάς είναι:...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 

Μαθητές, χάλκινοι «μετρ» του πειράματος.
Οι μαθητές που πήραν το χάλκινο μετάλλιο στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μιλούν για την επιτυχία τους
TO BHMA- Δημοσίευση 7.5.2011 Γράφει ο Γ. ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Τέτοια εποχή την επόμενη χρονιά, οι δύο από τους τρεις θα ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις με… έπαθλο μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πριν από λίγες μέρες κέρδισαν ένα διεθνές έπαθλο χάρη στην άνεση με την οποία κινούνται στο πειραματικό εργαστήριο.
Η Αναστασία Σεραφειμίδου και ο Αντώνης Καρτέρης, μαθητές της Β’ Λυκείου και Φαίδων Ανδριόπουλος μαθητής της Α’ Λυκείου, και οι τρεις μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, γύρισαν από την ένατη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών με το χάλκινο μετάλλιο. Στη διοργάνωση που έγινε στην Τσεχία και το 2012 έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Λιθουανία, μετείχαν 40 ομάδες από 20 χώρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

     

Επισκέπτες από 10/10/2008

 

Προτεινόμενες ρυθμίσεις:
Ανάλυση οθόνης: 1024Χ768 - Πρόγραμμα πλοήγησης:
Internet Explorer

Σχεδίαση-ενημέρωση ιστοσελίδας
Σπύρος Χρ. Καρύδης

Παναγή Κυριακού 12, Αμπελόκηποι 11521 Αθήνα - Τηλ.: 2106436784 - Fax: 2106469834

e-mail: mail@2lyk-peir-athin.att.sch.gr

Free counter and web stats