ΑΡΧΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
 

Μαθηματικά και Λογοτεχνία

 

Ανδριανός   Ηλίας Μαθηματικός MEd Διδακτικής και Μεθοδολογίας Μαθηματικών

Τατάγια Ευαγγελία  - Καθηγήτρια Αγγλικών Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

 

Τρίτη χρονιά φέτος που ταξιδέψαμε στον κόσμο των Μαθηματικών συντροφιά με το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη Πυθαγόρεια εγκλήματα, εκδόσεις Πόλις. Πραγματοποιήθηκαν 19 συναντήσεις, όλες ημέρα Παρασκευή, στις 2:15μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Συμμετείχαν 20 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις. Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι μέλη της ομάδας που βρίσκονταν στην Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν και φέτος το πρόγραμμα ανελλιπώς όπως και τα δύο προηγούμενα έτη. Στις συναντήσεις της ομάδας κάθε φορά μαθητές αναλάμβαναν να παρουσιάσουν και να σχολιάσουν τα κεφάλαια του βιβλίου. Έπειτα ακολουθούσε συζήτηση, ζωηρή και ενδιαφέρουσα που, πολλές φορές, οδηγούσε τη σκέψη μας σε μακρύτερους δρόμους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν φέτος οι παρακάτω διαλέξεις:

 Μελανές οπές, Αντώνης Αντωνίου, μαθηματικός, Δρ. Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Τα μαθηματικά στη λαϊκή τέχνη της Χίου, Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτων, συγγραφέας.

 Ο χώρος και ο χρόνος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, Μαρίνα Τσέκου, επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 Είναι ο χώρος καμπύλος; Μιχάλης Πατσαλιάς, μαθηματικός, ΜD Θεωρητικών Μαθηματικών, 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών.

 Επιστήμη και Τέχνη, Γιώργος Γκαράς, φυσικός - Δρ. Χημείας - ΜD Εκπαίδευσης, 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών.

 Ένα αληθινό παραμύθι για το παλίμψηστο του Αρχιμήδη, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δρ. Μαθηματικών - συγγραφέας, Κολλέγιο Αθηνών.

 

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ηρακλειδών για να δούμε την έκθεση Τουλούζ Λωτρέκ. Στις 17 Απριλίου 2008 παρευρεθήκαμε στην διάλεξη του Νηλ Τούρκορ, στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής ήμασταν παρόντες στην διάλεξη του Ντενί Γκετζ στις 6 Μαΐου 2008. Στη συνάντηση των ομάδων ανάγνωσης με τον Ντενί Γκετζ, που οργανώθηκε από τους Θαλής και Φίλοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 9 Μαΐου 2008, οι μαθητές μας υπέβαλαν στον συγγραφέα πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις (το βιβλίο του "Το θεώρημα του παπαγάλου" είχαμε μελετήσει πέρυσι).
Στις 14 Μαΐου 2008, το απόγευμα, είχαμε την καθιερωμένη εκδήλωση για την λήξη του προγράμματος. Η Τέχνη αγκάλιασε τα Μαθηματικά. Παρουσιάστηκαν κινούμενα σχέδια και θεατρικά δρώμενα, τα οποία έγραψαν, εμπνευσμένοι από το βιβλίο Πυθαγόρεια εγκλήματα, και εκτέλεσαν μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε:
Α. Εισαγωγή, σε κείμενα της Σοφιρέλλας Μπερντάλη. Εμφανίστηκαν η Μένια Τολόγλου και η Φωτεινή Χριστοδουλή. Στον ρόλο του Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο Γιάννης Τσόγιας
Β. Οι γυναίκες της ζωής του Μιχαήλ Ιγερινού, σε κείμενα της Κατερίνας Νάκα. Άννα: Κατερίνα Νάκα - Σοφία: Κατερίνα Χουτζιούμη.
Γ. Απολογία Μιχαήλ Ιγερινού. Στον ρόλο του Μιχαήλ Ιγερινού ο Στέφανος Καπλάνης.
Δ. Μαθηματικά και Εγκλήματα. Θεατρικό μονόπρακτο σε τρεις σκηνές της Μελισσάνθης Γκατζόγια.
Την υποστήριξη μέσω Η/Υ είχε υπό την ευθύνη του ο Εμιλιάνο Τρεμπίτσκα. Τις αφίσες φιλοτέχνησε η Ελισάβετ Γιακμόγλου.
Στο πρόγραμμα τη φετινή χρονιά συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες:
Τάξη Α΄
Ελισάβετ Γιακμόγλου, Στέφανος Καπλάνης, Παντελής Λυκούδης, Κατερίνα Χουτζιούμη, Μαίρη Σταυρακάκη.
Τάξη Β΄
Μελισσάνθη Γκατζόγια, Κυριάκος Ιωάννου, Σοφιρέλλα Μπερντάλη, Κατερίνα Νάκα, Μάνος Ροδιτάκης, Μένια Τολόγλου, Εμιλιάνο Τρεμπίτσκα, Γιάννης Τσόγιας, Φωτεινή Χριστοδουλή.
Τάξη Γ΄
Θανάσης Μπένος-Πάλμερ, Αλέξανδρος Τζιόγκας, Δημήτρης Φουντούκης, Γιώργος Χριστοδουλής, Κώστας Χρονόπουλος και η Λήδα Ζαχαροπούλου.

Στα τρία αυτά χρόνια που πέρασαν, μαθητές και υπεύθυνοι του προγράμματος νιώθουμε πως ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές και πως γίναμε πιο πλούσιοι ως άνθρωποι, και... πως το κέφι υπάρχει για να συνεχίσουμε!

Στο διάστημα 29 Μαΐου με 1η Ιουνίου 2008 συμμετείχαμε στη συνάντηση των συντονιστών των ομάδων ανάγνωσης που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), στην 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Επίσης συμμετείχαμε στη συνάντηση των Θαλής και Φίλοι για τις σχολικές ομάδες ανάγνωσης που ασχολούνται με τα Μαθηματικά στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης.
Τον Ιούνιο του 2007 συμμετείχαμε στο Μαθηματικό Πανηγύρι που διοργάνωσαν οι Θαλής και Φίλοι στο Νέο Μουσείο Μπενάκη. Παρουσιάσαμε τη δουλειά μας και συμμετείχαμε στον παραμαθηματικό διαγωνισμό όπου κερδίσαμε το 1ο βραβείο (βιβλία για τη σχολική Βιβλιοθήκη). Η ομάδα των παιδιών ήταν: η Μελισσάνθη Γκατζόγια, ο Κώστας Παπαφιλίππου και ο Γιώργος Χριστοδουλής.
Φέτος συμμετείχαμε επίσης στο Μαθηματικό Πανηγύρι που διοργάνωσαν οι Θαλής και Φίλοι από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2008 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εμείς παρουσιάσαμε τα θεατρικά δρώμενα και συμμετείχαμε στον μαθηματικό διαγωνισμό. Η ομάδα των παιδιών ήταν: ο Κυριάκος Ιωάννου, ο Γιάννης Τσόγιας και ο Γιώργος Χριστοδουλής. Η ομάδα μας μπήκε στις τέσσερις πρώτες, και το έπαθλό μας ήταν τέσσερα βιβλία για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
 

 

 

Αρχείο προγράμματος

 

2007-2008

 Πρόγραμμα διαλέξεων

 Περιλήψεις διαλέξεων

 Πρόσκληση-Μάιος 2008

 Απολογισμός

 

2006-2007

 Απολογισμός

 

2005-2006

 Απολογισμός