ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

 

 

Μαθηματικά και Λογοτεχνία

 

Απολογισμός

Διαλέξεις

Παρουσιάσεις μαθητών

 

 

 AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008-2009

 

Αρχίσαμε και φέτος το πρόγραμμα,για τέταρτη συνεχή χρονιά, με το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ".
Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι τριάντα και είναι από όλες τις τάξεις του Λυκείου μας. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2008.

Μετά την πρώτη ενημερωτική μας συνάντηση στις 26 Σεπτεμβρίου, ξαναβρεθήκαμε στις  10 Οκτωβρίου και αρχίσαμε το φετινό μας ταξίδι με την παρουσίαση του βιβλίου από τον Θανάση Μπένο-Πάλμερ,  φοιτητή του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και επί τριετία μέλος της ομάδας μας.

Στη συνέχεια, μπήκαμε στην κανονική ροή του προγράμματος. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε  ομάδες, κάθε ομάδα είχε να παρουσιάσει κάποιο μέρος του βιβλίου σε καθορισμένη ημερομηνία .

Η κανονική ροή του προγράμματος είχε και ευχάριστα και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα διαλείμματα, όπως τη διάλεξη του κ. Πέτρου  Δελλάπορτα (Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)στις 14/11/09  με θέμα: «Τι είναι επιτέλους  η Θεωρία Αριθμών». Τη σκυτάλη στη σειρά των διαλέξεων παρέλαβε στις 19/12/09 ο κ. Δημήτρης Τιμπιλής (Μαθηματικός και Δημιουργός Κόμικ), ο οποίος  παρουσίασε την έννοια του απείρου στα Μαθηματικά και με τις δύο ιδιότητες του.

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων  στις  16/1/09   μας επισκέφτηκε ο παλιός γνώριμος της ομάδας, ο κ. Αντώνης Αντωνίου  (Δρ. Αστροφυσικής –Μαθηματικός), με σκοπό να διερευνήσει μαζί μας το ερώτημα: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;».

Στις 23/01/09 η Ευαγγελία Τατάγια και η Έλενα Τσίκιζα, καθηγήτρια του σχολείου μας (Φιλόλογος - MA), μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη (6 - 10 /1 /09 ) με άλλους συνάδελφους, εκπροσώπους σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Ευρωπαϊκές χώρες καιι την Τουρκία, για τη σύνταξη του περιοδικού ΕΡΜuropean Pupil  Magazine ).To περιοδικό αυτό εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή και έχει σκοπό να δώσει «βήμα» σε μαθητές να αναπτύξουν υπό μορφή άρθρων διάφορα θέματα επιστήμης καιι τεχνολογίας.

Η 4η διάλεξη είχε τίτλο «Υπερβατικοί Αριθμοί –Πορεία προς το Άπειρο» και δόθηκε στις 13/2/09 από τον καθηγητή του σχολείου μας κ. Μιχάλη Πατσαλιά (Μαθηματικό-ΜSc).

Στις 13/3/09 επισκέφτηκε την ομάδα μας, ο καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών κ. Βασίλης Δουγαλής, ο οποίος μας έφερε κοντά στις εφαρμογές των Μαθηματικών. Το θέμα το οποίο ανέπτυξε είχε τίτλο: «Υπολογιστική επιστήμη και υπολογιστικά μαθηματικά στην εποχή των petaflop/s» (5η διάλεξη).

Ο κύκλος των διαλέξεων έκλεισε με δύο ακόμη διαλέξεις, του καθηγητή του σχολείου μας  κ. Μιχάλη Πατσαλιά, με θέμα «Big Bang- Η Μεγάλη Έκρηξη» στις 27/3/09 (Α΄ μέρος ) και στις 30/4/09 (Β΄ μέρος). Στις 30/4 η διάλεξη έγινε σε συνεργασία με την ομάδα των μαθητών που παρακολουθούν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Συνομιλώντας με τους Λογοτέχνες». Δύο παιδιά της ομάδας «Συνομιλώντας με τους Λογοτέχνες» άνοιξαν την εκδήλωση διαβάζοντάς μας αποσπάσματα από το έργο του Ο. Ελύτη «Το Άξιον Εστί» και συγκεκριμένα «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Το Δοξαστικόν».  

Παράλληλα με τις διαλέξεις, η ομάδα μας  πραγματοποίησε στις 26/2/09 επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχε και η ομάδα μαθητών του «Μαθηματικού Εργαστηρίου» του σχολείου μας.

Τέσσερις μαθητές και μαθήτριες, μέλη της ομάδας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ηχογράφησαν εκπομπή στο Ζάππειο στις 30/01/09. Η εκπομπή αναφέρθηκε στο φετινό μας πρόγραμμα και στα θέματα που απασχόλησαν με ιδιαίτερη ένταση τους μαθητές και τις μαθήτριες τον χειμώνα που μας πέρασε. 

12 Μαΐου και ώρα 7.00 μμ  Αμφιθέατρο

Το κλείσιμο και της τέταρτης χρονιάς είναι γεγονός. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  παρουσίασαν τη φετινή τους δουλειά  στους συμμαθητές τους, στους γονείς τους, στους φίλους τους, σε συναδέλφους από το σχολείο και άλλα σχολεία, και στον συγγραφέα του βιβλίου Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και μας τίμησε με την παρουσία του.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό από την κ. Φρίντα Βενέτη, υποδιευθύντρια του σχολείου μας. Έπειτα έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε από τον Ηλία Ανδριανό. Ακολούθησε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές, το περιεχόμενο του οποίου είχε σχέση με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε όλη τη χρονιά.

Παρουσιάστηκαν επίσης και οι τρεις αφίσες που δημιουργηθήκαν από δύο μαθήτριες, το θέμα των οποίων ήταν εμπνευσμένο από το βιβλίο.

 Το θεατρικό μέρος της εκδήλωσης ήταν δραματοποίηση του βιβλίου, τα κείμενα της οποίας έγραψαν παιδιά της ομάδας. Ακόμη η σκηνοθεσία και η όλη επιμέλεια της παράστασης έγινε από τα παιδιά!!!

Τέλος ο κ. Απόστολος Δοξιάδης, με μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του, έκλεισε την εκδήλωση.

Οι υπεύθυνοι του Προγράμματος

Ηλίας  Ανδριανός
Μαθηματικός Δ.Ε-Μ.Δ.Ε. Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών Ε.Κ.Π.Α

Ευαγγελία Τατάγια
Καθήγητρια Αγγλικών –Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του 2ου Πειρ.Γεν.Λυκείου  Αθηνών