ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Μαθηματικά και Λογοτεχνία

Απολογισμός

Η ιδέα για το πρόγραμμα "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2004-2005 από συζητήσεις που είχαμε για τα μαθηματικά του σχολείου, για το ότι φεύγει κανείς από το σχολείο αντιπαθώντας τα μαθηματικά, πως δεν ωφελείται από την φιλοσοφία που τα συνοδεύει, και πως, ενώ τα συναντά συνέχεια στη ζωή του, αγνοεί όλη την υπέροχη ιστορία της εξέλιξής τους. Έτσι, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, ένας μαθηματικός και μία καθηγήτρια αγγλικών (άσχετη με τα μαθηματικά, που όταν ήταν η ίδια μαθήτρια κατακλυζόταν από δέος γι΄αυτά), σκεφθήκαμε να διερευνήσουμε πώς μπορούν τα μαθηματικά να γίνουν ευχάριστα, να προσφέρουν ευρύτερη γνώση, να συνδεθούν με την καθημερινή στάση και πράξη ζωής.
Όπως και πέρυσι, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ενημέρωση των μαθητών ήταν η ίδια. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις πολιτιστικές δραστηριότητες και οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Παρασκευή εκτός σχολικού ωραρίου.

Στην αρχή του σχολικού έτους, με την έναρξη των μαθημάτων, προτείναμε το πρόγραμμα σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Φέτος ανταποκρίθηκαν 31 παιδιά, 16 αγόρια και 15 κορίτσια από όλες τις τάξεις του Λυκείου. Τη φετινή χρονιά συμμετείχαν οι μαθητές: Κατερίνα Αποστολίδου, Μελισσάνθη Γκατζόγια, Λήδα Ζαχαροπούλου, Κωνσταντίνος Κολοβός, Χρήστος Κοσκολός, Ελευθέριος Κουλιεράκης, Αλέξανδρος Κυριλλίδης, Γιώργος Κωστόπουλος, Ιρένα Μίχα, Θανάσης Μπένος-Πάλμερ, Σοφιρέλλα Μπερντάλη, Ελισάβετ Μπιζάκη, Κατερίνα Νάκα, Κωνσταντίνος Πα¬παφιλίππου, Χρυσάνθη Σφαρνά, Αλέξανδρος Τζόγκας, Γιάννης-Αιμιλιάνο Τρεμπίτσκα, Δημήτρης Φουντούκης, Φωτεινή Χριστο¬δουλή, Γιώργος Χριστοδουλής, Κωνστα¬ντίνος Χρονόπουλος.
Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι κάποιο βιβλίο της λεγόμενης Μαθηματικής Λογοτεχνίας. Το 2005-2006 ήταν το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ", και το 2006-2007 το βιβλίο του Ντενί Γκετζ "Το θεώρημα του παπαγάλου".

Οι μαθητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν ιστορικά γεγονότα, μαθηματικά προβλήματα ή Μαθηματικούς. Επίσης προσκλήθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών για να συζητήσουν μαζί μας. Έτσι ήρθαν, και τους ευχαριστούμε και από εδώ:

Ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης,

Ο συγγραφέας και μαθηματικός κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο οποίος, ως μεταφραστής του βιβλίου του Ντενί Γκετζ, μας μίλησε στις 15 Δεκεμβρίου 2006.

ο ηθοποιός και συγγραφέας κ. Γιώργος Κοτανίδης,

ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πέτρος Δελλαπόρτας, στις 2 Φεβρουαρίου μας μίλησε για τις πιθανότητες και την Στατιστική.

Ο καθηγητής του Μ.Ι.Θ.Ε. Αθηνών κ. Γιάννης Χριστιανίδης, ο οποίος στις 20 Απριλίου μας μίλησε για τον Αρχιμήδη και το παλίμψηστο χειρόγραφο του Αρχιμήδη και τις περιπέτειές του.
η Δρ. κ. Ξένια Βαμβακούση, μαθηματικός.
Επίσης συμμετείχαν καθηγητές του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων, οι οποίοι παρουσίασαν διάφορα θέματα που άπτονταν του προγράμματος. Αυτοί ήταν: η κυρία Λουκία Στέφου, η κυρία Λέλα Λυμπεροπούλου, η κυρία Καλλιόπη Δουγαλή, η κυρία Ελένη Αντζουλάτου, ο κ. Γεώργιος Νούλας, ο κ. Σπύρος Σαριπανίδης, ο κ. Νίκος Σφαρνάς, η κυρία Εύα Αγαλοπούλου.

Τη χρονιά αυτή συμμετείχε επίσης ο Δημήτρης Χατζάκος, περυσινός μαθητής του σχολείου μας και νυν φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Δημήτρης Χατζάκος μας μίλησε στις 2 Μαρτίου για τον Ρίμαν και την υπόθεση Ρίμαν και στις 27 Απριλίου μας έβαλε στον κόσμο του Όϊλερ και μας μύησε στις εικασίες.

 Τη Δευτέρα 14 Μαϊου, ώρα 7:00 μ.μ. έγινε ο απολογισμός του προγράμματος, με μια εκδήλωση που περιλάμβανε τρία θεατρικά μονόπρακτα, εμπνευσμένα από το "Θεώρημα του Παπαγάλου" και γραμμένα από μαθήτριες της ομάδας μας. Οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας και οι γονείς των μαθητών μας μας τίμησαν με την παρουσία τους. Παρών στην εκδήλωσή μας ήταν ο κ. Πέτρος Δελλαπόρτας,που είναι ιδρυτικό μέλος των

"Θαλής και φίλοι" και υπήρξε και μαθητής στο σχολείο μας, και ο οποίος μας είπε κάποιες σκέψεις του στο τέλος. Επίσης, παρών ήταν και ο κ. Γιώργος Δημάκος, αντινομάρχης Αθηνών, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.. Στην ομιλία του ο κ. Δημάκος τόνισε με έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, ότι εδώ τα παιδιά πραγματοποιούν πολιτιστική υπέρβαση σε μια εποχή που στην χώρα μας επικρατεί αρκετή ευτέλεια.
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ραντεβού... τον Σεπτέμβριο!
 

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος
Ηλίας Ανδριανός, καθηγητής Μαθηματικών
Ευαγγελία Τατάγια, καθηγήτρια Αγγλικών - υπεύθυνη της βιβλιοθήκης 


Συνεργαζόμαστε με τους «Θαλής και Φίλοι» και υπάρχει ανακοίνωση για το πρόγραμμά μας στον δικτυακό τους τόπο: www.thalesandfriends.org.